Zúgja az erdő, üzenik az ágak, lombok…

Bonbon, virág, vers, kézzel készített kis apróságok. Május első vasárnapján minden az anyukáról szól. De vajon mióta van ez így és milyen hagyományok kötődnek ehhez a fontos ünnephez?

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték. Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét és a marcipánnal töltött Simnel-tortát vagy Simnel-kenyeret. A hagyománnyá vált süteményt együtt fogyasztották el a különböző helyekről egybegyűlt családtagok.

A Simnel-torta

Az angolszász hagyományok szerint a Simnel-torta a 17. századtól vált a tavasz eljövetelének szimbólumává. Leginkább húsvét és anyák napja idején sütötték. A torta tetején a 11 golyó az apostolokat szimbolizálja, Júdás kivételével. Több receptje is fennmaradt, ez az egyik a sok közül. Ez a mennyiség egy 20 cm átmérőjű tortaformához vagy egy 10×30 cm-es szögletes kenyérformához elég.
Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
20 dkg kristálycukor
3 tojás
30 dkg finomliszt
5 dkg darált mandula
1-1 teáskanál őrölt gyömbér, fahéj, szegfűszeg
1 teáskanál sütőpor
csipet só
10 dkg aszalt vagy kandírozott gyümölcs vegyesen
1 citrom vagy narancs reszelt héja
fél dl narancslikőr
40 dkg marcipánmassza
2-3 evőkanál sárgabaracklekvár

A vajat és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat és tovább habosítjuk. Összevegyítjük a lisztet a sütőporral, darált mandulával, sóval, fűszerekkel és a kandírozott gyümölcsökkel, és a tojásos keverékhez adjuk. Beletesszük a reszelt citromhéjat és a likőrt, és egynemű masszává dolgozzuk. A tészta felét sütőpapírral bélelt formába simítjuk. 16 dkg-nyi marcipánt a formával egyező méretűre kisodrunk, ráfektetjük az első réteg tésztára és rásimítjuk a maradék tésztát. 150 fokos sütőben (hőlégbefúvással) másfél óráig sü, mindenképpen tűpróbázni kell, hogy ellenőrizzük, megsült-e. Amikor megsült, rácson kihűtjük, a tetejét baracklekvárral lekenjük. 18 dkg-nyi marcipánt ismét kinyújtunk akkorára, hogy pont befedje a torta tetejét. A maradékból 11 golyót formázunk. A torta tetején lévő marcipánborítást éles késsel berácsozzuk, konyhai fáklyával kicsit megpirítjuk és körben rátesszük a golyókat.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját Julia Ward Howe Anyák Napi Kiáltványa segítségével. Howe az ünnepséget a háború felszámolására szentelte, és évekig Bostonban ünnepeket szervezett. Eredetileg a béke napjának tekintették az anyák napját, hogy tiszteljék és támogassák azokat az anyákat, akik a polgárháború folyamán vesztették el fiaikat, férjüket.

Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.