Bonbon, virág, vers, kézzel készített kis apróságok. Május első vasárnapján minden az anyukáról szól. De vajon mióta van ez így és milyen hagyományok kötődnek ehhez a fontos ünnephez?
Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték. Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét és a marcipánnal töltött Simnel-tortát vagy Simnel-kenyeret. A hagyománnyá vált süteményt együtt fogyasztották el a különböző helyekről egybegyűlt családtagok.
A Simnel-torta
Az angolszász hagyományok szerint a Simnel-torta a 17. századtól vált a tavasz eljövetelének szimbólumává. Leginkább húsvét és anyák napja idején sütötték. A torta tetején a 11 golyó az apostolokat szimbolizálja, Júdás kivételével. Több receptje is fennmaradt, ez az egyik a sok közül. Ez a mennyiség egy 20 cm átmérőjű tortaformához vagy egy 10×30 cm-es szögletes kenyérformához elég.
Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
20 dkg kristálycukor
3 tojás
30 dkg finomliszt
5 dkg darált mandula
1-1 teáskanál őrölt gyömbér, fahéj, szegfűszeg
1 teáskanál sütőpor
csipet só
10 dkg aszalt vagy kandírozott gyümölcs vegyesen
1 citrom vagy narancs reszelt héja
fél dl narancslikőr
40 dkg marcipánmassza
2-3 evőkanál sárgabaracklekvár
A vajat és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat és tovább habosítjuk. Összevegyítjük a lisztet a sütőporral, darált mandulával, sóval, fűszerekkel és a kandírozott gyümölcsökkel, és a tojásos keverékhez adjuk. Beletesszük a reszelt citromhéjat és a likőrt, és egynemű masszává dolgozzuk. A tészta felét sütőpapírral bélelt formába simítjuk. 16 dkg-nyi marcipánt a formával egyező méretűre kisodrunk, ráfektetjük az első réteg tésztára és rásimítjuk a maradék tésztát. 150 fokos sütőben (hőlégbefúvással) másfél óráig sü, mindenképpen tűpróbázni kell, hogy ellenőrizzük, megsült-e. Amikor megsült, rácson kihűtjük, a tetejét baracklekvárral lekenjük. 18 dkg-nyi marcipánt ismét kinyújtunk akkorára, hogy pont befedje a torta tetejét. A maradékból 11 golyót formázunk. A torta tetején lévő marcipánborítást éles késsel berácsozzuk, konyhai fáklyával kicsit megpirítjuk és körben rátesszük a golyókat.
Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját Julia Ward Howe Anyák Napi Kiáltványa segítségével. Howe az ünnepséget a háború felszámolására szentelte, és évekig Bostonban ünnepeket szervezett. Eredetileg a béke napjának tekintették az anyák napját, hogy tiszteljék és támogassák azokat az anyákat, akik a polgárháború folyamán vesztették el fiaikat, férjüket.
Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.